Artikelen over:

Nemen jullie landbouwgrond van boeren af?

Een veelgestelde vraag die we bij GroeiGroen ontvangen, is of onze activiteiten invloed hebben op landbouwgrond en daarmee de voedselproductie van boeren. We begrijpen deze zorgen en willen graag verduidelijken hoe ons project werkt en waarom het geen negatieve impact heeft op de landbouw of voedselproductie.

Concurreren wij met de landbouw?

Kort gezegd, nee. Wij concurreren niet met de landbouw omdat wij gronden kopen die landbouwers niet willen. Landbouwers hebben de voorkeur voor grotere percelen van 7 tot 8 hectare, die geschikt zijn voor grootschalige landbouwproductie. De gronden die wij kopen zijn daarentegen klein en polyvalent.

Wat voor gronden kopen wij?

De gronden die wij verwerven zijn meestal een combinatie van weidegrond, groene zones en natuurgebied. Dit zijn gebieden waar landbouwers weinig mee kunnen beginnen, omdat ze niet geschikt zijn voor intensieve landbouw. Deze gronden zijn te klein of te divers voor efficiënte landbouwproductie, waardoor ze voor ons ideaal zijn.

Waarom kiezen we voor deze gronden?

Volwaardige landbouwgrond is niet alleen duurder, maar ook belangrijk voor de voedselproductie. Door onze keuze voor kleinere, polyvalente gronden kunnen wij ons businessmodel duurzaam en economisch haalbaar houden. Dit stelt ons in staat om opbrengsten te garanderen zonder de prijzen van landbouwgrond op te drijven of de beschikbaarheid ervan te verminderen.

Impact op voedselproductie

Onze projecten hebben geen impact op de voedselproductie. Door te werken met gronden die niet geschikt zijn voor intensieve landbouw, zorgen we ervoor dat waardevolle landbouwgrond beschikbaar blijft voor boeren die voedsel produceren. Op deze manier dragen we bij aan klimaatbescherming zonder de voedselvoorziening in gevaar te brengen.

Conclusie

Bij GroeiGroen is onze aanpak zorgvuldig ontworpen om geen negatieve impact te hebben op de landbouw of voedselproductie. We kopen gronden die landbouwers niet willen en die niet geschikt zijn voor intensieve landbouw. Hierdoor kunnen we ons richten op duurzame bosbouw zonder concurrentie met voedselproductie. Dit maakt onze projecten niet alleen ecologisch verantwoord, maar ook economisch duurzaam en sociaal verantwoord.

Heeft u nog vragen over onze aanpak of wilt u meer weten over onze projecten? Neem gerust contact met ons op via info@groeigroen.be. Samen kunnen we bijdragen aan een groenere toekomst zonder de landbouw in gevaar te brengen.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}