Artikelen over:

Groei en onderhoudsschema van Paulownia bomen

Bij GroeiGroen zijn we trots op onze duurzame aanpak bij het beheren van onze Paulownia-plantages. De eerste vijf jaar zijn cruciaal voor de ontwikkeling van sterke en gezonde bomen die bijdragen aan de opname van CO2 en de productie van hoogwaardig hout. In dit artikel delen we hoe we bij GroeiGroen onze plantages onderhouden en welke stappen we ondernemen om het succes van onze Paulownia-bomen te garanderen.

Jaar 0: Grondige Voorbereiding voor een Sterke Start

Locatiekeuze en Voorbereiding

Het succes van een Paulownia-plantage begint met de juiste locatiekeuze. Bij GroeiGroen selecteren we zorgvuldig locaties met goed doorlatende, vruchtbare grond, bij voorkeur op lagere hellingen waar de drainage optimaal is. Dit helpt onze bomen stevig te wortelen en gezond te groeien.

Na het selecteren van de locatie, bereiden we de grond voor door in september en oktober contactherbicide aan te brengen. Dit helpt om de vegetatie op het terrein onder controle te houden en zorgt voor een schone start wanneer de zaailingen worden geplant. In april, vlak voor het planten, subsolen we de grond indien nodig om deze los te maken en de wortelgroei te bevorderen. We voeren ook een laatste toepassing van herbicide uit om eventuele overgebleven onkruid te bestrijden.

Jaar 1: Planten en Intensief Onderhoud

Planten van Zaailingen

In mei beginnen we met het planten van onze Paulownia-zaailingen. We gebruiken zorgvuldig uitgekozen gereedschappen zoals plantstokken, boorinstallaties en schoppen om de zaailingen op de juiste diepte en afstand te planten. Het is van essentieel belang dat het gebied vrij is van onkruid, zodat de jonge bomen zich zonder concurrentie kunnen ontwikkelen.

Waterbeheer en Vegetatiecontrole

Tijdens het groeiseizoen speelt waterbeheer een cruciale rol. We zorgen ervoor dat elke boom wekelijks ongeveer vijf liter water krijgt, tenzij er voldoende regen valt. Dit doen we met behulp van een efficiënt irrigatiesysteem dat zorgt voor een consistente wateraanvoer, zelfs tijdens droge periodes. Daarnaast maaien we regelmatig de vegetatie tussen de bomen, zodat onkruid en gras geen kans krijgen om de groei van onze bomen te belemmeren.

Jaar 1 tot 3: Regelmatige Inspecties en Gezondheidscontroles

Maandelijkse Inspecties

De gezondheid van onze Paulownia-bomen staat voorop. Daarom voeren we tijdens de eerste drie jaar van hun groei regelmatig inspecties uit. Elke maand controleren we de bomen op tekenen van ziektes, insectenplagen of schade door dieren. We lopen door de plantages en inspecteren zorgvuldig de bladeren, knoppen, stammen en de grond rond de bomen. Dit stelt ons in staat om eventuele problemen vroegtijdig op te sporen en direct actie te ondernemen.

Jaar 2 en 3: Metingen en Coppicing

Voorbereiding op Coppicing

In het tweede en derde jaar meten we de hoogte van onze bomen om te bepalen of ze klaar zijn voor coppicing, het terugkappen van de stammen tot de grond. Bij GroeiGroen wachten we meestal twee jaar voordat we deze stap zetten, zodat het wortelstelsel zich volledig kan ontwikkelen. Dit zorgt ervoor dat de bomen sterk genoeg zijn om gezonde, nieuwe scheuten te produceren.

Coppicing en Spruitselectie

Wanneer de bomen de juiste hoogte hebben bereikt, voeren we coppicing uit door de stammen ongeveer 2,5 cm boven de grond af te snijden. Vervolgens selecteren we de beste spruit op elke stronk, bij voorkeur de spruit die zich aan de windzijde en het verst van de afgesneden stam bevindt. Deze zorgvuldige selectie bevordert de ontwikkeling van rechte, gezonde stammen.

Jaar 3 en 4: Vormgeven en Snoeien

Vormtraining en Regelmatig Snoeien

In de derde en vierde jaren trainen we de stamvorm van onze bomen verder. Dit doen we door laterale scheuten (zijscheuten) regelmatig te verwijderen, zodat de stam recht en sterk groeit. We gebruiken handmatige technieken zoals het knijpen van knoppen of het gebruik van snoeischaren om ervoor te zorgen dat de bomen zich optimaal ontwikkelen.

Snoeien van Dode Scheuten

We besteden ook aandacht aan het snoeien van dode topstammen. Door deze scheuten diagonaal af te snijden, voorkomen we dat rot zich in de stam nestelt en behouden we de gezondheid en kwaliteit van de bomen.

Conclusie

Bij GroeiGroen geloven we dat zorgvuldig beheer en intensieve zorg in de eerste vijf jaar van cruciaal belang zijn voor het succes van onze Paulownia-plantages. Door aandacht te besteden aan elke stap van het proces, van locatiekeuze en voorbereiding tot coppicing en snoeien, zorgen we ervoor dat onze bomen niet alleen gezond en sterk zijn, maar ook een waardevolle bijdrage leveren aan CO2-compensatie en duurzame houtproductie. Onze toewijding aan deze principes stelt ons in staat om hoogwaardig hout te leveren en tegelijkertijd onze planeet groener te maken.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}