Artikelen over:

Nieuw onderzoek naar winstgevendheid van Paulownia bomen in Zuid Europa

Paulownia, ook wel bekend als de prinsessenboom, heeft de afgelopen jaren steeds meer aandacht gekregen als een veelbelovende optie voor biomassateelt, met name in semi-aride gebieden zoals Zuid-Italië. Een recent onderzoek, gepubliceerd in het Journal of Cleaner Production, richt zich op de economische haalbaarheid van Paulownia als een bron van zowel hout als biomassa in deze regio. De studie, uitgevoerd door onderzoekers van de Universiteit van Palermo, biedt inzicht in hoe Paulownia zich verhoudt tot traditionele landbouwgewassen, zoals wijndruiven, en welke factoren de winstgevendheid van deze teelt beïnvloeden.

Paulownia: Een Alternatief voor Traditionele Teelten

De onderzoekers onderzochten de economische aspecten van Paulownia, met name een hybride soort genaamd Paulownia elongata x fortunei, die recentelijk werd geïntroduceerd op een boerderij in Zuid-Italië. Deze boomsoort wordt zowel voor hout- als biomassa-productie gekweekt, waarbij de oogst elke vier tot vijf jaar plaatsvindt. De studie vergelijkt de economische voordelen van Paulownia met die van wijndruiven, een traditioneel gewas in de regio.

Uit de resultaten blijkt dat Paulownia, wanneer het wordt gebruikt voor zowel hout als biomassa, een aanzienlijk hogere jaarlijkse bruto marge (AGM) oplevert dan wijndruiven. Terwijl de AGM voor Paulownia €357,91 per hectare bedraagt, is dit voor wijndruiven slechts €237,41 per hectare. Echter, wanneer Paulownia uitsluitend voor biomassa wordt gebruikt, daalt de winstgevendheid aanzienlijk tot bijna nul, met een AGM van slechts €4,22 per hectare.

Factoren die de Winstgevendheid Beïnvloeden

De studie benadrukt dat de winstgevendheid van Paulownia sterk afhankelijk is van verschillende factoren, waaronder de dichtheid van de aanplant, de productcyclus, en de marktprijzen voor zowel hout als biomassa. Paulownia voor dubbele productie (zowel hout als biomassa) bleek economisch veel levensvatbaarder dan wanneer het uitsluitend voor biomassa wordt geteeld. Dit komt door de hogere opbrengsten en de marktwaarde van het hout, dat zeer gewaardeerd wordt in de houtindustrie.

Bovendien spelen externe factoren, zoals marktprijsfluctuaties en overheidssteun, een cruciale rol bij de beslissing om over te schakelen naar deze teelt. De onderzoekers voeren een gevoeligheidsanalyse uit om de impact van prijs- en opbrengstvariaties op de economische haalbaarheid van Paulownia te evalueren, waarbij ze constateren dat zelfs kleine veranderingen in deze variabelen de rendabiliteit aanzienlijk kunnen beïnvloeden.

Duurzaamheid en Toekomstperspectieven

Hoewel de studie zich vooral richt op de economische aspecten, wordt ook erkend dat Paulownia een belangrijke rol kan spelen in het creëren van duurzame biomassaleveringsketens. De teelt van Paulownia kan bijdragen aan de reductie van broeikasgasemissies, vooral wanneer het wordt gekweekt op marginale of verlaten gronden die anders onbenut zouden blijven. Daarnaast kan Paulownia door zijn diepe wortelstelsel bijdragen aan bodemherstel en de opvang van zware metalen, wat het een waardevolle teelt maakt in gebieden met verontreinigde bodems.

Conclusie

Het onderzoek toont aan dat Paulownia een veelbelovend alternatief kan zijn voor traditionele gewassen in de Zuidelijke Mediterrane regio, vooral wanneer het wordt gebruikt voor zowel hout- als biomassaproductie. Hoewel de economische voordelen duidelijk zijn, blijven marktprijsfluctuaties en toegang tot subsidies belangrijke factoren die de levensvatbaarheid van deze teelt beïnvloeden. Voor boeren in semi-aride gebieden biedt Paulownia niet alleen economische voordelen, maar ook een mogelijkheid om bij te dragen aan een duurzamere toekomst.

Je kan delen van het onderzoek hier lezen: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S0959652622000725

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}