Artikelen over:

Wat is de Paulownia boom?

De Paulownia boom, ook wel bekend als de Kiri tree, is een van de snelst groeiende bomen ter wereld. Dankzij zijn uitzonderlijke groeisnelheid speelt hij een belangrijke rol in het vastleggen van CO2, met een opnamecapaciteit van maar liefst 40 ton CO2 per hectare per jaar. Deze indrukwekkende eigenschap maakt de Paulownia boom tot een waardevolle bondgenoot in de strijd tegen klimaatverandering.

Wat de Paulownia extra bijzonder maakt, is zijn vermogen om meerdere keren geoogst te worden van dezelfde aanplant. Na elke kap groeit de boom weer opnieuw aan, waardoor je van één aanplant tot wel vijf keer kunt oogsten. Dit maakt hem niet alleen efficiënt, maar ook duurzaam.

De Paulownia staat bekend als “de aluminium onder het hout” vanwege zijn lichte gewicht van 290 kg/m³, terwijl hij toch opmerkelijk sterk is. Hij kan in diverse klimaten worden gekweekt en vereist relatief weinig arbeid, wat hem aantrekkelijk maakt voor zowel grootschalige als kleinschalige teelt.

In het eerste jaar kan de Paulownia tot 6 meter hoog worden, met wortels die tot 5 meter diep reiken, wat zorgt voor een stabiele verankering en verbeterde bodemstructuur. Na 7 tot 9 jaar kan de boom worden geoogst, wat bijdraagt aan duurzame houtproductie zonder dat er nieuwe bomen hoeven te worden geplant.

Interessant is dat de Paulownia officieel is aangemerkt als gewas onder het Gemeenschappelijk Landbouwbeleid (GLB 1927), en dus niet als bosbouw. Dit opent nieuwe mogelijkheden voor landbouwers die op zoek zijn naar duurzame en rendabele gewassen.

Kortom, de Paulownia boom is niet alleen een krachtig wapen in de strijd tegen CO2-uitstoot, maar ook een duurzame bron van licht en sterk hout, geschikt voor uiteenlopende toepassingen.

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}