Artikelen over:

De eerste oogst van paulownia hout in Nederland

Binnen enkele jaren kan de eerste lichting Paulownia hout uit Nederland worden geoogst. Deze snelgroeiende boom, oorspronkelijk afkomstig uit China, is op vijftien hectare aangeplant door Eric Litjens van Paulownia Cultures in Deest. De Paulownia boom, die binnen tien jaar een hoogte van 12 meter en een diameter van 45 tot 60 centimeter kan bereiken, biedt tal van duurzame voordelen en toepassingsmogelijkheden.

Veelzijdige Toepassingen van Paulownia Hout

Volgens Eric Litjens is Paulownia hout, ook wel Kirihout genoemd, uitermate geschikt voor de bouw. “Het hout is ideaal voor daken, deuren, kozijnen en zelfs wieken van windmolens,” vertelt Litjens. “In Amerika gebruiken ze het bijvoorbeeld ook voor surfplanken, en hier in Europa zien we het steeds vaker in meubels en muziekinstrumenten.” Vanwege de unieke honingraatcelstructuur is het hout zowel sterk als flexibel, wat het ideaal maakt voor een breed scala aan toepassingen. Bovendien weegt Paulownia hout slechts 260 kilo per kubieke meter, wat aanzienlijk lichter is dan bijvoorbeeld eikenhout, dat bijna drie keer zo zwaar is.

Snel Groeien, Snelle Oogst

Een van de grootste voordelen van Paulownia hout is de snelheid waarmee het groeit en droogt. Gezaagde stammen die aan de buitenlucht worden gedroogd, bereiken al binnen twee maanden een vochtgehalte van 10 tot 12 procent, waardoor ze klaar zijn voor verwerking. “Dit proces kan nog sneller worden door het hout thermisch te drogen,” aldus Litjens.

Duurzaamheid en CO2-opslag

Paulownia bomen staan bekend om hun milieuvriendelijke eigenschappen. Ze kunnen meerdere keren worden geoogst van dezelfde stam, omdat de boom na de kap opnieuw uitloopt. “Dit betekent dat je van één plant wel tien keer kunt oogsten, zonder dat herplanting nodig is,” legt Litjens uit. “Daarnaast neemt de boom jaarlijks zo’n 55 ton CO2 per hectare op, wat voornamelijk te danken is aan de enorme bladeren die een diameter van 0,80 meter kunnen bereiken.”

Litjens werkt samen met Oncra, een non-profitorganisatie die zich richt op CO2-compensatie via carbon removal credits. Deze credits worden uitgegeven voor projecten die daadwerkelijk CO2 opslaan, wat betekent dat de CO2 ook daadwerkelijk wordt verwijderd uit de atmosfeer en niet alleen wordt verminderd.

Innovatieve Bouwmaterialen

De belangstelling voor Paulownia hout groeit, zowel in de media als onder bouwers, boeren en voorstanders van biobased bouwen. “In Den Haag hebben ze het over ‘van land naar pand’,” zegt Litjens. “De Paulownia boom past perfect in deze visie. Het is het gewas met de hoogste CO2-opslag en het potentieel om andere materialen te verdringen in de bouwsector.”

Litjens heeft al een vrachtwagen Paulownia hout geïmporteerd om aan geïnteresseerden te laten zien. “Ik zoek nog naar de juiste afzetkanalen voor mijn hout,” vertelt hij. “Het thermisch behandelde hout is bijvoorbeeld ideaal voor gevelbekleding of tuinhout en kan tot wel vijftig jaar meegaan. Voor mensen die het hout nu al willen verhandelen, kan ik het uit Roemenië laten komen. Over een paar jaar zullen we in Nederland ons eigen Paulownia hout kunnen oogsten.”

Interesse uit de Landbouwsector

Steeds meer Nederlandse boeren tonen interesse in het aanplanten van Paulownia bomen. “Ik krijg regelmatig bezoek van boeren die willen weten hoe ze deze bomen kunnen telen,” zegt Litjens. “Het is een relatief eenvoudige teelt die niet veel arbeid vereist. Een boompje kost ongeveer vijf euro en na tien tot twaalf jaar kun je een goed rendement behalen met de verkoop van het hout.”

Met zijn duurzame eigenschappen, snelle groei en brede toepassingsmogelijkheden, heeft Paulownia hout de potentie om een belangrijke rol te spelen in de toekomst van biobased bouwen in Nederland.

Je kan het originele artikel hier lezen: https://www.houtwereld.nl/producten/alles-over-het-snelgroeiende-paulownia-hout

{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.singularReviewCountLabel }}
{{ reviewsTotal }}{{ options.labels.pluralReviewCountLabel }}
{{ options.labels.newReviewButton }}
{{ userData.canReview.message }}